Iaido

Traditionele Japanse vechtkunst, opgebouwd uit vier elementen:

Nikitsuke


Het trekken van het zwaard, meteen overgaande in een snede.

Kiritsuke


De direct volgende slag, snede of steek.

Chiburi


Aannemende dat de tegenstander is geveld volgt het afschudden van het bloed van de zwaardkling.

Noto


Het insteken van het zwaard in de schede.

We say, to shine one corner of the world – that is enough. Not the whole world. Just make it clear where you are.

Shunryu Suzuki

Waakzaamheid

Alle bewegingen dienen vloeiend, zuiver en resoluut te worden uitgevoerd. De technieken omvatten de snelle reactie tegen aanvallen van voor, achter en van opzij door één of meerdere tegenstanders. Dit zowel vanuit een zittende als een staande houding. De uitvoering wordt gekenmerkt door concentratie en voortdurende waakzaamheid (Zanshin).

Tegenstanders

Al is er geen tegenstander in den lijve, bij het uitvoeren van de iaido-technieken moet men die wel voor de geest halen en zich de bedreiging door een imaginaire aanvaller zo realistisch mogelijk indenken. Anders zou iaido een mechanische handeling worden, een opeenvolging van zinloze exercities.

Ontwikkeling

Het doel van Iaido is het ontwikkelen van bewustzijn, concentratie, oprechtheid, een rustige geest en mentale en fysieke eenwording door het beoefenen van traditionele zwaardtechnieken. Het is de Japanse gevechtskunst die het meest dicht bij de Samurai klasse en Japanse adel staat. Het wordt niet beschouwd als een sport, maar als een unieke en aloude traditionele kunst voor de ontwikkeling van lichaam, geest en de ziel.

ikiru