Ken – het zwaard

Het zwaard

Om het zwaard van meesterzwaardsmid Muramasa te testen, hield de eigenaar het zwaard in een stroom met het blad gericht tegen de stroom in. Een blad dreef voorbij, raakte het de scherpe zijde van het zwaard en slechts door de kracht van de stroom werd het keurig in tweeën gesneden.

Deze test werd gezien als de ultieme proef van de kwaliteit van het zwaard, totdat iemand op het idee kwam om het te proberen met een zwaard dat gemaakt was door Muramasa’s meester, Masamune. Het zwaard werd in de stroom gezet en een blad dreef op het scherp af. Toen, op miraculeuze wijze veranderde de koers van het blad. Het dreef rond de dodelijke zijde van het zwaard, ongeschonden vervolgde het zijn weg. Het leek of het zwaard van Masamune een bijzondere kracht bezat, veel verder dan dat het een instrument was voor simpele vernietiging.

Het smeden van het zwaard

De wijze waarop het zwaard gemaakt wordt is omgeven met mystiek. De zwaardsmid is altijd in het wit gekleed, gelijk Shinto priesters. Het proces van het smeden van het zwaard vindt plaats voor een Shinto altaar waar zowel technische als religieuze handelingen plaatsvinden teneinde een volledig zwaard te maken.

Het Kanji teken voor zwaard heeft twee componenten. Eén voor het zwaard en één voor het woord ‘combinatie’. Een combinatie van wat?

Zen ~ Wanneer de remmingen van het bewustzijn zijn vernietigd, dan wordt men bevrijd van alle vrees en heeft verandering haar greep op ons verloren.